Gratis verktyg
Tysklands krav på e-faktura: berörs du, och är din faktura giltig?
Från den 1 januari 2027 måste företag med mer än 800 000 € i omsättning utfärda e-fakturor inom B2B, från 2028 alla. Sedan 2025 måste varje företag kunna ta emot dem. Fyra frågor visar vad som gäller för dig, och en XRechnung eller ett ZUGFeRD-PDF kontrolleras direkt med den officiella valideraren.
Så fungerar det
- Svara på fyra frågor: du ser direkt från när du måste utfärda och ta emot e-fakturor.
- Ladda upp en faktura (XML eller PDF med inbäddad XML, högst 2 MB).
- Vi kontrollerar den med KoSIT-valideraren och visar resultatet med begripliga förklaringar här.
Am I affected?
- Is your total turnover in 2026 above €800,000? For the 2027 mandate the previous year's total turnover counts, i.e. 2026, computed on payments received (§ 19 (2) UStG); in a VAT group the whole group counts.
- Do you invoice companies or public bodies in Germany? Invoices to consumers (B2C) and to recipients abroad are not covered by the mandate.
- Are you a small business (Kleinunternehmer) under § 19 UStG? Small business: at most €25,000 turnover in the previous year and €100,000 in the current year, no VAT on the invoices.
- Do you receive invoices from companies in Germany? For example from suppliers, landlords, service providers or your tax adviser.
- Receiving:
- Mandatory for you too since 1 January 2025: every business established in Germany must be able to receive e-invoices, small businesses and landlords included. An email inbox is enough (BMF letter of 15 Oct 2024, paras. 40 and 62).
- Issuing:
- Mandatory from 1 January 2027 for supplies from that day, because your total turnover in 2026 is above €800,000 (§ 27 (38) no. 2 UStG; BMF letter of 15 Oct 2024, paras. 63–65). Until the end of 2026 paper and, with the customer's consent, PDF invoices are still allowed.
- Mandatory from 1 January 2028. With at most €800,000 total turnover in 2026 you may still send paper and, with the customer's consent, PDF invoices for supplies in 2027 (§ 27 (38) no. 2 UStG).
- Not mandatory, not even from 2028: small businesses may always send paper or PDF invoices (§ 34a UStDV; BMF letter of 15 Oct 2025, para. 22). You must still be able to receive e-invoices.
- Not mandatory for your current invoices: invoices to consumers and to recipients abroad are exempt. Once you invoice companies in Germany, the mandate applies from 2027 (previous-year total turnover above €800,000) or from 2028.
Always exempt: small-amount invoices up to €250 in total, travel tickets, invoices to consumers or abroad, and turnover exempt under § 4 nos. 8 to 29 UStG such as residential letting or medical treatment (§§ 33, 34 UStDV). Formats under EN 16931 count as e-invoices, i.e. XRechnung and ZUGFeRD from version 2.0.1 except the MINIMUM and BASIC WL profiles; a plain PDF is an “other invoice”.
What is at stake? Not a fine (BMF letter of 15 Oct 2026, para. 28). But whoever owes an e-invoice and sends another invoice instead does not issue a proper invoice: your customer may not deduct input VAT from it (BMF letter of 15 Oct 2024, para. 56) until an e-invoice follows.
Sources: § 14 and § 27 (38) UStG (Growth Opportunities Act), §§ 33, 34 and 34a UStDV, the BMF letters of 15 Oct 2024 (BMF-Schreiben vom 15.10.2024, paras. 40, 56, 62–65), 15 Oct 2025 (paras. 22, 35a) and 15 Oct 2026 (para. 28). This assessment is not tax advice.
Check an invoice
Upload an XRechnung (UBL or CII) or a ZUGFeRD / Factur-X PDF. You see the validation report at once.
Your file is checked in memory only and discarded afterwards. We store neither the file nor its content.
Gratis, upp till fem kontroller per timme. Fakturan kontrolleras endast i minnet och sparas inte. Bedömningen ersätter inte skatterådgivning.